CHROFI completes concrete and stone sheds for forestry workers

The concrete roofs of two agricultural sheds by Sydney studio CHROFI jut out of stone and gravel banks in a clearing cut into a forest in eastern Australia (+ slideshow).

Lune de Sang Sheds by CHROFI

CHROFI designed the two structures, called Lune de Sang Sheds, within a sustainably managed forest in New South Wales. The forest is made up of over 100,000 types of plant life and cabinet-grade hardwood, with some species harvested just once every 300 years.


Related story: Harvest Pavilion by Vector Architects


Lune de Sang Sheds by CHROFI

The studio conceived the buildings, used as workspaces and storage for forestry equipment, as a “framing device” for the 92 hectare wooded site.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_1_dezeen_468_18

“What inspired us was the larger endeavour that these sheds serve,” said studio co-founder John Choi. “These trees take up to 300 years to mature. We were captivated by this long term vision, a vision that goes beyond one’s lifetime.”

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_1_dezeen_468_13

The solid concrete, glass and locally-sourced stone and hardwood construction gives the sheds a “sense of permanence” that resonates with the long harvesting cycle. “We chose materials to embody time,” said Choi.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_1_dezeen_468_12

“The weathering process will add a patina and tell the passage of time. Crisp glass and stainless steel details on the doors will juxtapose against these, intensifying the materiality of the primary structure.”

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_1_dezeen_468_14

Shed 1 has a rhythmic facade made up of L-shaped sections of concrete and glass. The concrete pieces rest on top of a stone wall made from boulders sourced from the forest site and angle down to meet the ground.

Lune de Sang Sheds by CHROFI

A workshop, kitchen and toilet, and storage areas are built into the hillside to the rear of the stone wall, while the large spanning rooftop covers a space with a poured-concrete floor. This serves as a general workspace during the day, becoming a garage to store tractors and quad bikes at night.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_1_dezeen_468_11

The concrete structure has a glazed skin, with sections of steel-framed glass on either side that concertina back to allow vehicles and machinery to enter.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_2_dezeen_468_17

Outside, a tap juts out of the stone wall over a concrete trough to create an area for hand-washing, while a concrete alcove contains a coil of hose to wash equipment.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_2_dezeen_468_3

A path leads from the western facade of the structure to Shed 2, a storage shed with a concrete roof and a wooden perimeter fence.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_2_dezeen_468_16

The wooden screen that wraps around the base of the structure lifts outwards like a garage door to provide easy access to stored materials.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_2_dezeen_468_24

The stone and gravel walls where the buildings meet the slope of the site help maintain a stable interior temperature for workers.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_2_dezeen_468_18

“They have been conceived as ruins in the landscape; ancient concrete and stone structures that have been unearthed and retrofitted for comfortable habitation with crisp glass and steel details,” said the studio.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_2_dezeen_468_7

Lune de Sang Sheds was the category winner for the production, energy and recycling award at the World Aarchitecture Festival 2014.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_2_dezeen_468_9

Photography is by Brett Boardman.

Lune de Sang Sheds by CHROFI
Site plan – click for larger image
Lune de Sang Sheds by CHROFI
Shed 1 site plan – click for larger image
Lune de Sang Sheds by CHROFI
Shed 1 floor plan – click for larger image
Lune de Sang Sheds by CHROFI
Shed 1 roof plan – click for larger image
Lune de Sang Sheds by CHROFI
Shed 1 long section – click for larger image
Lune de Sang Sheds by CHROFI
Shed 1 cross section – click for larger image
Updated: 31.10.2014 — 02:32