Architecture Atelier Akio Takatsuka divides Quad House into unequal sections

A bathroom and laundry room are accessed through a door at the foot of the stairs, while the rest of the ground floor is occupied by the open-plan living, dining and kitchen. Photography is by Kai Nakamura. The master bedroom fills the same floor area as the wash facilities below, while a second bedroom with a small balcony is located above the kitchen. The new property is clad entirely in horizontal “earth-coloured” zinc panels, added to help the building to “easily blend with the surrounding landscape”. Takatsuka divided the square floor plan into four unequal sections using partitions that form a de-centralised cross in both plan and section. Site planGround floor planFirst floor planSection oneSection two Located to one side, the kitchen has a lower ceiling level and is separated from the hall by an enclosed storage space. The wood-lined ceiling above the living area reaches the full height of the building and is angled to mimic the slope of the roof, similarly to the entrance space. “It is designed to be as small as possible based on two ideas: how to create different kinds of spatial quality and how to attend to the immediate natural context.”

Takatsuka, who founded his own atelier in 2010, designed the building for the younger generation of a family who own the house towards the front of the strip. Related story: House N by Tomohiro Hata is based on a traditional Japanese vernacular
“This house in the suburbs of Tokyo is surrounded by natural elements like vegetable fields and flower gardens,” said architect Akio Takatsuka. “There is a dramatic transition from any room to the next to realise a variety of spatial scale, condition of light and impression of the room in a relatively small volume of the house,” said Takatsuka. The open-tread staircase doglegs up to the first floor, where a small library lines the wall along the landing. The pointed roof of this small zinc-covered Tokyo house by Architecture Atelier Akio Takatsuka is offset to reflect the arrangement of rooms inside (+ slideshow).

Updated: 03.11.2014 — 06:32