Northwest Harbor House by Bates Masi + Architects

The house’s basic massing is therefore predetermined, limited to a one story, 1,900 square foot design, raised eight feet above the ground. By allowing voids to permeate through the house, the owners have multiple visual connections to the landscape from below, within and above the house, encouraging a sense of place. In addition to these conventional utilities, three vertical voids are opened between the piles to serve the spaces around them. Local zoning restricts the structure’s maximum coverage and proximity to wetlands areas, while FEMA requirements set the first floor structure above the base flood elevation. The benefit is threefold: each opening draws light though the interior spaces to the carport below, conducts rainwater from the roof deck to the ground via integral downspouts carved into the piles, and ventilates by siphoning air through the middle of the structure. At the ground level, the space below the house is utilized for parking and storage to minimize the footprint on the site. At the roof the projecting piles divide the space between a deck directly coinciding with the living areas below and a modular planting system installed above each bedroom to reduce runoff. The projecting piles also serve as supports for photovoltaics that power geothermal pumps, utilizing the abundance of high ground water to heat and cool the house. The spaces within this envelope are arranged, articulated, and fenestrated based on an innovative structural system that infuses the house’s inner areas with light and circulating air. Without occupying any of the limited allowed coverage, these open areas add considerable value by improving the house’s interior environmental quality and diminishing its impact on the local environment. The spaces between these piles house “utility” functions: closet, desk, laundry, pantry, and shower compartment.

Updated: 04.11.2014 — 09:09