Center Court Villa by DADA Partners

Architect: DADA Partners (Design and Development Atelier) | Sumit Arora
Photography by LIGHTZONE: Ranjan Sharma

Architecture, Interiors
|
Comments (0)

Comments are closed. With the placement of the projection screen at the end wall one can view it from not only the courtyard, but from across the dining space as well. A timber and steel bridge spans over a reflective pool connecting the drive court to the entry foyer. With vistas in all directions, large expanses of glass allow the landscape views to provide the visual experience that the client had originally requested for. The volume to the east is occupied by formal program such as the Entry foyer, formal Living room and the dining area. The planting has been done to achieve a combination of sculptural and foliage accents. Walking through, one can view both courts on either sides simultaneously as if the passage is part of the landscape. The upper floor comprises of four bedrooms in all with two being the master suites housed in the west wing. Strategically placing the pool to adjacent to the north court contained this space and formed the focus of the project, hence the name ‘center court’. A transition in landscape is noted through crafting of different textures in these materials using the same color. The south face of the Living room overlooks the entry water feature with the free standing granite stone feature wall. Other smaller internal courts helped to achieve maximum natural daylight to interior spaces of the house. The other two bedrooms are in the east wing. This formal zone is primarily a single storey volume with high ceilings. All functions are programmed around these two courts so as to provide maximum unhindered views of the landscape from almost all habitable rooms. For the outdoor landscape, simple textures and materials were chosen for the paving materials, decking such as granite slabs and cobbles, conferring a very minimalist reading to the spaces. The part to the west is more of a private zone. Clients’ inkling towards contemporary aesthetics, informed the building design with clean horizontal lines, sculptured rectangular forms, large expanse of glazing and wide sliding screens creating the desired visual delight. The dining area is aligned with the central court leading to the pool outside the patio in front of the Formal living and bar. The access to the house is shaded by an extended canopy that cantilevers out over the drop off. The west block of the building helps in shading/cooling the central courtyard during summers. This central double-height wing has full glazing on either sides and overlooks the long, rectangular pool to the north court. A small gymnasium with a connected outdoor landscaped terrace makes it perfect for morning sit out. The manicured landscape and this hall seamlessly become a single space once the doors slide open. This wing forms the main passage connecting the two masses on the east and west on the ground floor as well. All bedrooms and family areas are in this area occupying both floors of the house. Center Court Villa by DADA Partners
Posted by Erin on November 4th, 2014

DADA Partners have designed the Center Court Villa in New Delhi, India. The striking white staircase with floating steps and glass railing stands out against white walls making the space minimal and very calm. The living room and adjoining bar with floor-to-ceiling glazing faces the swimming pool in the foreground and the vast green lawn expanse beyond.

Updated: 05.11.2014 — 12:39