Lipton Plant Architects adds pale-brick extension to north London home

“The double doors open to reveal the rear space and the full width expanse of glass in thin yellow frames,”   said studio director Edward Lipton, whose previous projects in north London include   an extension with a glass walk-on roof. The upper storey of this brick extension to a mid-century home in north London by Lipton Plant Architects projects over the entrance to form a porch (+ slideshow). Back in the hallway, single wooden doors to either side of the kitchen lead to a bathroom and living room in the old part of the house. The front doors, which feature blue frames on the inside, slide open onto a hallway with white walls and an oiled pine floor. “The soffit is faceted to wind around the underside and reflects the shape of the building and the cantilever to the front,” said the architect. London-based studio   Lipton Plant Architects   extended and reconfigured the interior space of a 1957 semi-detached house built on a wedge-shaped site in Stoke Newington. Floorboards in the older half of the property were sanded back and oiled to blend with the new space, while the original skirting boards and architraves were “designed out” to give a more modern finish. Directly ahead, a pair of floor-to-ceiling wooden doors lead into the kitchen. Four bedrooms and a bathroom cluster round a spacious hallway on the second level. Beyond the bedrooms, the staircase leads to a “den” on an oversized landing with a bright turquoise cushion used to cover the floor. Related story: Architecture for London creates light-filled London extension using polished materialsThe two-storey addition comprises a living area across the ground floor, four upper-storey bedrooms and   a wooden staircase with a faceted underside that connects the two levels.

Updated: 05.11.2014 — 12:39