Jean Verville completes white clapboard house in suburban Montreal

“The division of the volumes, the recess position of the main body, just like its angle, suggest a singular perspective and dynamic volumetrics that present a sensitive integration of contemporary architecture to a district dating from the 50s,” said the architects. The two glass walls provide natural light for the interior space, which has   glossy white worktops and overhead strip lighting. Related story: Montreal house by Naturehumaine features a glass floor with a skylight overhead
The white clapboard house sits in a neighbourhood of 1950s houses and has features that “harmonise in size, colour and profiles with the sloping roof houses of the sector”. Just two windows overlook the neighbourhood from this facade. “The terrace of the second floor, adjoining the branches of one majestic leafy tree, proposes a play of angles offering new perspectives on the surrounding nature.”

Photography is by Jean Verville, Nancy Marie Bélanger and Hugo Didier. Strips of white timber cover a series of simple interlocking geometric volumes that form this Canadian home by Montreal studio Jean Verville (+ slideshow). In the entrance hall, a   staircase with angular white balustrades rises from the centre of the ground floor plan to three bedrooms and bathrooms on the upper floor. The property has three bedrooms over an upper floor and an open-plan living space that spreads across the ground floor. A landing at the top of the stairs is positioned level with a window that faces out onto the street. The staircase is bracketed on one side by a tall bookcase and hides a wide closet, pantry and the refrigerator to the rear. The street-facing aspect of the property is clad in white timber planks that screens the interior space from the street. The room is floored in slabs of dark grey concrete that extends out through the glazing   onto the first of two terraces. A single-story garage extends from the front of the house onto a small driveway and a glazed door to one side of the structure provides access to the building. Over 14 metres of glazing wraps around the area offering “a panoramic view on the backyard that contributes to the sensation of connection with the outside.”

“Counterweight to a very private facade from the street side, the plentiful fenestration of the living area of the house offers a strong relationship with nature, as well as remarkable points of view on a large garden,” they said. The three bedrooms open out onto a second terrace, which is lined with a high angular rail cladded in white wood that “develops a private space perfectly adapted for relaxation, sunbathing or observation of the night sky”.

Updated: 06.11.2014 — 06:40