Westgate Residence by Kurt Krueger Architect

Attention to details created unique elements of surprise and wonder to the small space. The 50’x100’ lot meant that the existing footprint has already maximized, providing a first floor area at 2,200 square feet. Walls and unnecessary partitions were removed, allowing the main area to feel as one large space, but within it, containing smaller zones. Situated near a fairly busy street intersection with an abundance of foot traffic, the challenge was to create a peaceful dwelling from an existing building shell. The heightening of the senses was important throughout, and informed the selection of rich materials with tactile qualities. Architect: Kurt Krueger Architect
Photography by Unlimited Style Photography

Architecture, Interiors
|
Comments (0)

Comments are closed. One of these details was the creation of a dam-less level shower where the slab appears to float with the water falling off the edges and disappearing. Walnut wood flooring and cabinetry are consistent throughout the house. However, the house had good bones, allowing us to pierce new window, door, and skylight openings, providing more natural light. Rather than adding more area with a second floor, the house was kept to one level. Douglas fir wood slats are placed at such a height that those on the sidewalk level cannot see in, but those at the higher courtyard level can see out. From the architect
The Westgate Residence is a renovation of a 1948 house located in Brentwood, CA where the objective was to architecturally update the building through the use of new materials and openings, but without increasing the overall square footage or building envelope. Fountains and water elements add white noise to reduce the sound of street traffic and the landscaping was designed to screen, yet give a sense of calm and reflection. Another was the use of white panels on the casework that can slide, tilt and re-positon to hide the television or any undesirables on the shelves. Security was an important factor to consider along with the limited outdoor space, so a courtyard with retractable sunshades were created to enclose the front yard.

Updated: 09.11.2014 — 18:35