Takeru Shoji Architects tops a timber-clad Japanese house with a "big hat"

A white timber roof masks the upper storey of this Japanese house by Takeru Shoji Architects, but is raised on wooden stilts to reveal the pale timber facade of the lower level (+ slideshow). Japanese firm   Takeru Shoji Architects   designed the two-bedroom wooden residence, named OH! The main living space – comprising a living room, dining room, white-tiled kitchen, narrow toilet and two small patios – is hidden beneath the white wood-clad roof. The wooden roof structure is pulled down over the top storey of the house, shading two terraces from the elements and restricting views of the interior space. A staircase with white treads planted into the wall of the white hallway wall leads to an entrance hall fronted by two large glazed doors with timber frames. Surrounding tree branches stretch towards the white roof, offering views of the foliage from the upper-level windows. “By filling in between the living room, dining room and kitchen room with their favourite books, the characteristic 12-metre-long bookshelf and work counter along the side corridor have become a heart of the house,” said the architects. The spaces have white walls and wooden floorboards that match the tone of the building’s timber facade. “Facing the garden and being surrounded by richly grown trees, large windows enable us to touch the trees from above,” said the architects. A concrete bench protrudes from the floor slab into the narrow garden. “A big hat put on the entire house creates a buffer space: a vague territory in between inside and outside,” said the architects, “which mediates and protects the house from harshness of the climate in the region – heavy rain and snowfall, sunlight in summer, cold wind in winter – and the privacy from neighbours.”

The angled white canopy, which overhangs a walkway laid with white paving stones and a small area of planting, fulfils one of the clients’ requirements of a garden for the house. Their other specifications included a large bookshelf and a kitchen that is separate from the other living areas. A bedroom for the family’s two children is located to one side of the mortar-floored entrance hall, while the family bathroom and a master bedroom with a walk-in wardrobe are positioned to the other. Project credits:
Structural design: Minoru Sato
Lighting design: Yutaka Inaba
Location plan – click for larger imageGround floor plan – click for larger imageFirst floor plan – click for larger imageSection – click for larger imageDetailed section – click for larger image

Updated: 10.11.2014 — 19:09