Glebe House by Nobbs Radford Architects

Transport of concrete was from the Hanson site in Glebe less than 2km from the site. Sustainability
Significant sections of the house are constructed from single skin concrete, which given its thermal mass,longevity and embodied energy as say in comparison to steel was considered a sound choice as a building material for the temperate climate of Sydney. We worked with the structural engineers over many meetings to find a resolution that worked for all. Thermal modeling was performed on the schematic 3D model and the use of concrete added to the thermal performance of the building considerably to the point where double glazing was not considered necessary. The flooring is finished with soap and lye which are inert materials with E0 organic volatile
emission. These materials were selected, partially, so as not to compete with the ornate patterning of the original house along with their own inherent qualities. The narrow openings of the original facade are reinterpreted in similarly proportioned forms for a new period. Gratefully the house has recently been awarded best small building at the inaugural ACSE awards. The new works boldly reinterprets the structure and materiality of the elements that make up the original Victorian era cottage. The project is not primarily focused on the connection to external spaces but looks inward with interconnections of cloistered spaces, created and selected framed openings. From the architects
It was felt important from the outset that the new works drew from the original house as a basis for investigation, concrete as a heavy material was selected over framed construction. Glebe House by Nobbs Radford Architects
Posted by Erin on November 12th, 2014

Nobbs Radford Architects have designed the Glebe House in Sydney, Australia. Aside from the materiality the use of narrow openings with deep reveals to the rear western facade aids in reducing direct sun in the summer months. Within the house the void acts as a centralising space via which other areas of the house interconnect. The idea is to create intermediating spaces that ground the house in relation to both its
interior and exterior. The house is designed and constructed for longevity. The outer concrete elements contrast with the timber elements that further define the various internal zones and functions within the house. An emphasis on vertical openings creates an alliance with the original fenestration.

Updated: 13.11.2014 — 03:05