Subterranean tunnel links Seinäjoki library by JKMM Architects with Aalto’s 1965 building

“The visual look is dominated by cast concrete surfaces aiming for an unfussy, rough feel produced by using uneven plank moulds and by leaving the surfaces unfinished after casting,” said   Jaaksi. The team describe this as the “central reading terrace”. A quiet study room occupies a narrow triangular room tucked away between these spaces. Photograph by Mika HuismanTo minimise the need for mechanical cooling, all large windows face north to reduce thermal load from the sun. “The key point of reference for the new library design was its location in the valuable environment of the civic centre created by Aalto,” explained Asmo Jaaksi, one of the four founders of JKMM Architects. “The building thus relates to its surroundings, and a different statuesque aspect of it is revealed from each direction,” he added. Each one has a gently sloping roofline that corresponds with the profiles of the neighbouring Aalto-designed structures. The wall and ceiling of this room are bare concrete, displaying the markings of a wooden formwork. Related story: Jewish history museum in Warsaw wins first Finlandia Prize for Architecture
This old structure had become too small to house all of the library’s activities, so Helsinki-based JKMM Architects was commissioned to create a more modern second building to accommodate new reading rooms and stacks. Photography is by   Tuomas Uusheimo, apart from where otherwise indicated. Photograph by Mika HuismanThis theme continues in the children’s library, where hollow box-shaped bookshelves create sheltered nooks for reading and play, while more typical seating areas are dotted around the stacks in the main reading hall. “The gradually descending, interlinked spaces are a connection with the sunken areas typical of libraries designed by Aalto   – the purpose of which was to give visitors an unobstructed view over the bookcases.”

Curved openings puncture the walls and are lined with carpet, offering protected spaces where both adults and children can sit down with a book. Photograph by Mika HuismanExternal walls are clad with copper panels featuring shapes reminiscent of leaves. The winner was   a museum in Warsaw dedicated to the history of Polish Jews. “Dividing the new building into three sculpture-like sections was an important insight that helped to reconcile its large volume with the scale of the civic centre,” said   Jaaksi. “The terrace underlines two important themes of the interior: the significance of providing a place for encounters, and a functional link between the new and the old building,” stated the architect. Entrances are emphasised by deep white recesses, while large expanses of glazing allow views straight through to the interior. Internally, the library features a raw concrete ceiling that zigzags up and down to frame different sections of the space, as well as an underground tunnel that offers a connection between the new and old buildings. At the heart of the space, a grand staircase descends down below ground level to create an informal seating area that can double up as a performance space or lecture hall.

Updated: 13.11.2014 — 15:06