Villa T by Architrend Architecture

The context is agricultural, a plateau with sandstone walls to divide the various portions of property. The sequence living-dining-kitchen encounters two outdoor spaces: on one side, facing the living room, a terrace at ground level connects to a recessed patio faced by the underground spaces, with two bedrooms and a den, shaded for cool comfort. They reveal the two-storey height of the living area, with the mono-beam staircase leading to the first floor, containing a studio zone and a bedroom. The daytime area is joined to the kitchen, located in the lower volume, while the luminous living and dining area emphasizes the double height of the construction, with its large pitched roof. The white stucco and stone facings that wrap the forceful geometric design, highlighted by a red floor marker that interrupts the high corner glazing, the planes that combine, in a dynamic way, around the sloping roof, reveal the pursuit of a ‘possible Mediterranean style’ that pays attention to local history, but without copying, ready for experimentation with new possibilities. Here, in the midst of the grassy terrain, treated as virgin land for construction, the architecture stands out clearly as a complete entity with definite limits. But its borders are not ‘introverted’, they are open to visual enjoyment of the outside world, through the creation of outdoor living spaces, rooms without walls that become parts of the overall solution. Instead of scattered farmhouses, isolated and divided by farmlands, construction has gradually filled spaces, erasing the network of isolated architectural complexes gathered around courtyards, like ‘pacific forts’. Nevertheless, the site of this project has partially conserved that precious idea of ‘isolation’, and the whole design comes to grips with this context, constructing a direct relationship with the landscape, faced openly on two sides, while emerging from it thanks to an eloquent contemporary design. The program of the compositional process is that of a large single-family house, alone at the center of a meadow, bordered by the free, linear horizon of the plateau. The relationship with the context and the sequence of the three stacked floors relies on a sort of continuous architectural ribbon that reinterprets the flavor of the Mediterranean home, developing, bending to form rooms and the roof, outdoor zones raised from the meadow like platforms, porticos and overhangs, balconies and terraces.

Updated: 13.11.2014 — 23:54