The River House by Selencky Parsons

This is reinforced through the reflections from the entrance water feature and swimming pool on the white soffits of the canopy planes. Most importantly we have created a home in which its inhabitants love to live. From the architect
Built on a long thin plot, the River House, which sits within the green belt, replaced a 1970′s bungalow, and adjoins the River Thames at its far end. Our aim was to create a very sustainable house without it being defined by it or having to compromise to accommodate it. The final solution combined both high tech and low tech responses in its approach, from photo-voltaic panels and a biomass boiler to green roofs. The River House by Selencky Parsons
Posted by Erin on November 13th, 2014

Selencky Parsons have designed a contemporary home on the River Thames near Oxford, England. A further inlaid timber floor which extends externally past the line of glazing, defines the dining area and breaks down the boundary of inside vs outside. The approach to the house bridges across a water feature which acts as a lightwell for the basement accommodation. The central space of the living area is defined by timber inlaid into the limestone floor and by clerestory glazing which floods the space with light. The untreated, responsibly sourced Iroko, which is traditionally used in boat building, references the river and allows the white planes to float. A series of spaces, surfaces, touchstones and volumes set up a journey through the house and define zones within the open plan layout.

Updated: 15.11.2014 — 04:25