COBE team trumps Kengo Kuma in Danish railway station contest

“This development will be reflected and materialised in the bridge and the surrounding park and ride facility that besides being the traffic junction of the region, also will be a distinctive landmark for the area and a symbol of Denmark’s strive towards a sustainable future,” he said. Section – click for larger imageCOBE, whose past projects include a golden library and a curvy kindergarten, also recently unveiled its design for an extension to the Red Cross headquarters in Copenhagen. “The difference between the open side in the north and the closed side in the south, gives room for both vista and intimacy, movement and repose, and contributes to the experience, atmosphere and joy of traveling,” said Dissing+Weitling’s Steen Savery Trojaborg. COBE worked with architecture studio   Dissing+Weitling   and engineer COWI on the competition-winning proposal for Køge North Station, beating Japanese architect Kengo Kuma, French firm Arep Ville and fellow Danish studio Gottlieb Paludan Architects. COWI engineer Jens Sandager Jensen said this influenced the choice of materials. News: a team led by Danish architecture firm COBE has seen off competition from three firms to land the commission for a new railway interchange in   Køge, a town 28 miles south of Copenhagen. The team envisions a transport hub   for the 90,000 people passing through the area daily –   bringing together high-speed trains, local railway and the motorway leading into Copenhagen from the south. “We have chosen a construction of prefabricated steel units that can be transported directly to the construction site,” he said. “We have designed a symbol of the development that the City of Køge is currently undergoing – a development characterised by innovation, pioneering spirit and audacity,” said COBE founder and creative director   Dan Stubbergaard. The south facade will be covered, but the north facade will offer views out over the road and landscape beyond. Site plan – click for larger imageFurniture will be built into the bridge’s interior, creating a space for visitors to take a rest from their journey and survey their surroundings.

Updated: 15.11.2014 — 00:25