Twin Peaks House by Apparat-C has a zigzagging roof profile

There is also a car parking shelter that creates a third gable, completing the zigzag that resonates with the mountain backdrop. The main programme of the house is all contained within a single volume. The zigzagging roof of this family residence in South Korea prompted architecture studio Apparat-C to name it Twin Peaks House (+ slideshow). Related story: Frei + Saarinen adds a zigzagging roof to a community centre extension in SwitzerlandThe unrestricted site led the team to design a single-storey residence with high ceilings, split levels and a wide central corridor, offering plenty of space for different activities. The attic space at the top of the family theatre is naturally lit to be more children friendly,” added Lee. The second gable is completed by a small entrance porch that juts out to the south. “This decision was based on maximising ground floor area to provide ample space for children to freely play and for consideration of how the building blends in with the context,” said   Lee. “The corridor after the communal space that leads to the bedrooms is wide enough to accommodate children to study and read, and is also visually connected to the kitchen for parent supervision,” explained Lee. The wide corridor leading down to the master bedroom and children’s rooms doubles up as a communal study area and play space. Photography is by Namsun Lee. Site plan – click for larger imageFloor plan – click for larger imageSection one – click for larger imageSection two – click for larger image Inside, the house’s living and dining spaces are all grouped together at the front. “Attics for children are often perceived as a dark and scary space.

Updated: 18.11.2014 — 08:19