Campana brothers bring "nature indoors" with bristly installation

Some sections stem from others like tree branches, creating more complex structures that tower   above   visitors walking through the space. The Campana brothers’ site-specific Woods installation inside the Swedish contemporary arts museum comprises thick angled strands of textured materials sourced from the local countryside. Housed in a white room within the Bildmuseet, the installation creates a setting designed to look like a surreal woodland. The bristly tree-like elements become thinner as they reach the ceiling and are angled to pass across each other. Photography is by Mikael Lundgren, courtesy of Bildmuseet and Estudio Campana. The forest taking its place back and turning tables.”

Strips of wood and flax are shaped   into shaggy   forms   that reach   up to the ceiling. “He had the capacity to understand design,” said Humberto Campana. Brazilian designers Fernando and Humberto Campana have created an indoor “forest” of flax and wood at   the Bildmuseet in Umeå –   their first project in Sweden (+ slideshow). The São Paulo duo, best known for creating unusual furniture pieces from everyday objects and materials,   gathered the lengths into bunches and attached them to   strings so they hang downward. Earlier this year the Campana brothers paid tribute to their “mentor” Massimo Morozzi in an interview with Dezeen during Clerkenwell Design Week in May. Related story: David Chipperfield installs tree trunk columns in Mies van der Rohe’s Neue Nationalgalerie
“We found the inspiration in nature,” said Humberto Campana in a statement.

Updated: 13.12.2014 — 00:54