Alventosa Morell slots a four-storey house between two blocks in Barcelona

Spanish studio   Alventosa Morell Arquitectes   designed CP House for a 15-metre-long site in the Nou Barris district of Barcelona. “While the main facade was thought to give privacy and protect from the daily noise, the back one was designed to have as much light as possible,”   said the team. Project credits:
Architects: Alventosa Morell Arquitectes: Josep Ma. The architects’ aim was to create living spaces   separated from the hubbub   of the busy street, but to also funnel as much natural light as possible into the   cramped site. Squeezed between two existing buildings   in Barcelona, this family home by Alventosa Morell Arquitectes features a steel frame, a timber facade and two street-facing balconies   (+ slideshow). This arrangement led to the creation of two separate zones within the building, divided by a staircase that   rises through a central atrium. Integrated lighting around the edges of the panelling gives the walls   a peripheral   glow. Portions of the white-painted atrium are faced in this same   timber to homogenise interior fittings. Photography is by Adrià Goula. “This is due to a system of folding shutter blinds, that protect from the extra solar radiation, and a succession of vertical spaces and skylights.”

Surrounded by   white balustrades, the landings function as indoor balconies that   overlook the glass-fronted living spaces   below. They fronted the building’s facade   with large sections of wood that can be used to open or close off   the interior to   the street, while the two staggered   balconies on the uppermost floors allow   residents   to observe people coming and going. The stairs have slim white railings and timber treads that match the wooden elements of the facade. The ground level rises towards the back of the house, where a low concrete wall surrounds a   patio   adjoining the galley kitchen and dining room. “It gets the maximum of decibels according to regulations.”

The street-facing facade presents a fortress-like appearance with its high solid walls, while the more secluded rear elevation features a series of terraces, slotted between large panels of glazing and slatted timber shutters.

Updated: 13.12.2014 — 21:16