Low-cost house by Enrique Mora Alvarado built using rainforest wood and bamboo

The material was harvested by the family and local workers and was then cured on site. Related story: Teak and bamboo structures accommodate Burmese refugees in a Thai villageRecognising the importance of using local resources to reduce the cost of the project – and address the difficulty of moving   materials in a location where roads are impassible in the wet season –   Mora Alvarado developed a design that could be built using bamboo harvested from the site. Casa Convento is situated on a plot surrounded by mountains, a small creek and a bamboo forest. The building’s form borrows from traditional homes found in the region, with the floor raised above the ground to allow air to circulate underneath and reduce the risk of flooding. There is also a small garden situated next to the steps leading into the house. “Building with local resources in a bamboo producing area is a huge opportunity for the community because it awakens interest in harnessing local resources with local labour, causing a low impact on the environment and improving the quality of life of the inhabitants of the region,” said Mora Alvarado. “It was also really hard to work in a place where self-construction is the rule and the role of the architect doesn’t exist.”

A key part of the project involved teaching the family the techniques required for bamboo construction as, despite the material’s abundance in the area, the locals were not familiar with   the curing process required to give it the necessary strength. More than   900 bamboo poles were used to construct this   home, designed   by architect Enrique Mora Alvarado for a site in a remote Ecuadorian rainforest (+ slideshow). “In the town there is an empirical knowledge of construction and some family members had built their own houses so there was a human capital that we could work with,” Mora Alvarado told Dezeen. The use of wood and bamboo helped the project stay within its budget of just $15,000 (£9,500) and each of the processes used to gather material and erect the house was simplified so it can be repeated elsewhere in   the village. “It was difficult to build the house without being there day-by-day to oversee the process,” he added. Shutters along the edge of the terrace, the living area and the external walls of the bedrooms can be opened to provide views of the forest. From his base in Ecuador’s capital Santiago de Guayaquil, seven hours away from the plot in the village of Convento, the architect devised plans for a simple structure that could be easily explained during weekly or fortnightly meetings to the owners and local labourers who would be responsible for its construction. Project credits:
Client: Luzmilla Giler
Architect: Enrique Mora Alvarado
Project director: Enrique Mora Alvarado
Constructor: Enrique Mora Alvarado
Floor plan – click for larger imageSection one –   click for larger imageSection two –   click for larger imageExploded axonometric diagram –   click for larger imageNature and views concept diagram – click for larger image The farm on which the property is located provided the eight laurel trees and hundreds of bamboo stalks used for the framework and facades.

Updated: 14.12.2014 — 21:30