Dune Villa in Utrechtse Heuvelrug, The Netherlands

If we had only one word to describe this residence, we’d use harmony. If we’d have just two, we’d use harmony and elegance. Luckily, we can use many more, and timeless is a third word that comes to mind immediately.

Architects Geert Bosch and Annemariken Hilberlink of Berlicum, Netherlands-based HILBERINKBOSCH architects designed this timeless gem for a couple whose children have already left the house.

The villa is located in Utrechtse Heuvelrug, a village of expensive estates surrounded by forest in the Dutch province of Utrecht.

The key to the harmonious elegance of the house is the way it sits on its site. The pine-forested site has a height difference of six meters – a unique feature in the predominantly flat Dutch landscape. As requested by the clients, the architects took full advantage of the location.

As a result, the house appears to have been on this plot for a long time. It belongs here as it responds seamlessly to its surroundings.

The architects pick up even more elegance points through the timeless style of the building itself. Three masters inspired the refined grace: Frank Lloyd Wright for his mastery with natural scenery, Mies van der Rohe for the open and transparent plan, and Peter Zumthor for his brilliance with tactile materials.

The entire color scheme of the residence stems from the surrounding nature. The dunes inspired the color of the concrete, and the beige, orange and green hues of pine trees are reflected in the bricks.

The same seamless color scheme continues indoors where the forest and dunes seem to be just as present as they are outside. The owners love art and theatre, and their home is designed to be a perfect showcase for both. This is true especially in the double-height entrance area.

Let’s add a few more adjectives, just to prove how much we love this villa. Graceful. Chic. Cool. – Tuija Seipell

 

 

Updated: 16.10.2014 — 20:30