Built-in rooftop planters screen undesirable neighboring views while offering privacy to the master suite. The tectonic design reinforces this vertical procession, starting with a heavy concrete plinth that retains earth at the sunken garage and becomes the foundation, exposed steel wide-flange beams which support the heavy loads of the second story and roof deck, and cantilevered glulam beams at the high roof, that taper up to the sky and orient this level to its primary downtown view. Architect: A Parallel Architecture
Architect in Charge: Eric Barth, Ryan Burke
General Contractor: David Wilkes Builders
Structural Engineer: JM Structures
Geotechnical Engineer: Kohutek Engineering Testing
Photography by Topher Ayrhart Due to the steep approach to the house, the building is partially sunken into the earth, allowing for vehicular access and parking below, as well as elevated living spaces above, including a deep shaded roof deck. From the architect

Nestled into the edge of a hilltop in South Austin, this new construction home sits on one of the highest points within the city limits, offering panoramic skyline and hill-country views. A Parallel Architecture designed a contemporary home in Austin, Texas. The split-level design allows the building to comply with city development restrictions while maximizing views out and privacy from the street below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *