Parts of this skin and the building’s structure will have standard orthogonal dimensions, allowing them   to be constructed from reclaimed materials sourced from local construction and demolition waste. Related story: Zaha Hadid and Norman Foster chosen to design Chinese hotelsEntirely powered by renewable energy sources, the proposed building has been designed by Zaha Hadid Architects to resemble “a series of intersecting dunes” orientated to follow   the direction of the prevailing Shamal winds. A   ventilation energy recovery system will reduce the need for mechanical cooling systems, while photovoltaic cells will be integrated in the surrounding landscape to provide the building with solar power. The curving exterior walls will be clad in materials selected for their ability to reflect the sun’s rays. According to   Bee’ah, this “oasis” will provide the building’s   interiors with “high quality daylight and views” whilst limiting the amount of glazing exposed to the harsh sun. The two largest dune forms will house the   management offices, visitor facilities and administration department. It will   operate alongside Bee’ah’s waste management centre, which includes a material recovery facility, a construction waste recycling centre, a compost plant and a tyre recycling facility. Where the forms overlap, a protected courtyard will offer a breakout space for staff. News:   Zaha Hadid has designed a building shaped like a field of sand dunes to house the headquarters of Middle Eastern environmental company Bee’ah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *