“By utilising the height of the vaulted ceiling, we hung squid fishing boat pendant lights like a mobile and filled the space with light,” said the Japanese architects. Aesop at I.T Hysan One by Cheungvogl

A forest of steel rods supported 800 resin boxes in a temporary installation inside Aesop’s outlet   at   I.T Hysan One, a major department store in Hong Kong. Brooklyn architect Jeremy Barbour of   Tacklebox   tore and stacked the newspapers before binding them in a wooden frame and topping them with sheets of powder-coated aluminium. “I’ve always imagined what we do as the equivalent of a weighty, gold charm bracelet on the tanned wrist of a glamorous, well-read European woman who has travelled and collected interesting experiences.”
The brand has now opened its 100th store – designed by architecture firm   Snøhetta   – and has worked with a diverse range of collaborators   including British designer Ilse Crawford, Japanese firm Torafu Architects, French architecture studio   Ciguë and Melbourne-based March Studio. New additions   are made from salvaged   timber, handles and furniture   from   an abandoned house   the architect came across   in Nakano-ku. Occupying a protected Victorian shop building in Mayfair,   the space was filled with a combination of   new and antique furniture. The idea is to work with a sombre material palette in an unexpected way.”
Cupboards made from marine plywood and a carpet of coir matting create complementary toned surfaces, and products sold in the store are packaged with a matching twine. The idea was derived from workshops and garages, where tools are often hung on the walls using nails. “At its heart sits one grand gesture, a large ceramic circular basin to emphasize the ritual of cleansing,” said Crawford. Original parquet floors were left in their raw state, and the fireplaces were reinstated. “The entire store is framed with meticulously detailed grids that suspend twine from the ceiling. Find out more about this design »
Aesop Grand Central Kiosk by Tacklebox

This Aesop kiosk in New York at Grand Central station was   made from over 1,000 copies of the New York Times. Find out more about this design »
Aesop Kawaramachi by Torafu Architects

Torafu Architects reused   metal pipes and lightbulbs previously used by fishing boats to attract squid as the focal point for this Aesop store in Kyoto. “The main idea with Aesop is to find different ways of displaying their products,” said architect Hugo Haas. The designers said the idea had been   inspired by   “a fascination with pre-twentieth century apothecaries and twenty-first century skin care”. Rather than hide the remnants of the interior’s previous incarnation as a vegetable shop, the architect highlighted the old pies and drain covers by coating them in resin. “Some boxes hold Aesop formulations while others are designed to reward visitors’ curiosity through unexpected sound, scent and touch.”   Find out more about this design »
Aesop Singapore   by March Studio

30 kilometres of string formed from coconut husk was hung from the ceiling of this Aesop store in Singapore – one of the first designed for the brand by Melbourne architects   March Studio. The space features exposed concrete walls, roughly covered with white paint along the top and bottom of the ground floor. Australian skincare brand Aesop prides itself in commissioning a different design for each of its stores. In an interview with Dezeen, Aesop founder Dennis Paphitis said he worked with different designers to avoid “the kind of assault on the streetscape that retailers inflict through the ordinary course of mindless business.”
“I was horrified at the thought of Aesop evolving into a soulless chain,” he said. Find out more about this design »
Aesop Mayfair by Studioilse

Aesop’s first London store, and the first to be featured on Dezeen, was created by Ilse Crawford of   Studioilse. The firm collaborated with lighting designers   PSLAB   on the renovation of a former jewellery shop in Westfield, to   develop a design where the transition from   mall to boutique would create “a separate interior world”. Find out more about this design »
Aesop Tiquetonne by Ciguë

Instead of shelves, French designers   Ciguë   hammered row of perfectly aligned nails into the walls of this shop in one of Paris’ oldest neighbourhoods. The different heights of the boxes   was designed to   make them appear as if   each one   “is being drawn upward by an invisible thread,” explained the architects. “The bottles are so classical they have their own existence. Find out more about this design »
Aesop Fillmore Street by NADAAA

Reused materials are a common feature of Aesop store designs – this one in   San Francisco   by Boston architects   NADAAA   has a wall lined with a “tapestry” of wooden boxes made from   reclaimed wood. “The owner of MIlano Shoes put the brick tiles on the facade of the shop to create a “high-quality mood.” When other tenants of upstairs moved into the space they hated the bricks and painted them,” explained the architect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *