Architect Johan Sundberg has shared with us, a villa designed for a large family in southern Sweden. The upper floor is the children’s realm, comprising a living room, bedrooms and a sizable family bath. Description from the architect:

Designed for a family of five, Villa J is a generously sized residence located near Kämpinge, a former fishing village east of the town of Höllviken in southernmost Sweden. The main axes of the plot, the house and the garden work in symphony to create multiple unorthodox angles. The load-bearing structure is constructed of wood and steel with a concrete intermediary floor slab. While the house itself is close to the water, the corner site is adjacent to roads in the southeast and –west. The façades are clad with Danish brick, light grey render, stained pine and black aluminium. Johan Sundberg Arkitektur had overall responsibility in all design, planning and construction stages. The floor plan is an attempt to merge different room types without the bulk of unnecessary walls and doors, with spaces opening onto each other in clear sequence and often with subtle shifts. The composition draws on an aesthetic somewhere between collage and a more austere expression. Local planning regulations imposed certain limitations, as only a third of the building’s upper storey could be built to its full height.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *