Assistant project management:   EADM
Partners: Sio Cdlp Serdb
Site plan – click for larger imageFloor plan – click for larger imageSections – click for larger imageElevations   – click for larger image Photography is by Luc Boegly. “A quiet and meditative space, the Monterblanc library offers a simple and accessible perspective into the history of its environs,”   said the architects. Studio 02 Architectes designed the 450-square-metre library, named Mediatheque de Monterblanc, for a corner plot in the Brittany village of Monterblanc. Project credits:
Project management: Commune de Monterblanc. A grid of white concrete frames the alternating   glass and timber walls of this library   in a French village   by Studio 02 Architectes (+ slideshow). Related story: White concrete cultural centre by DRDH nestles up against a Norwegian harbourContrasting with the grey stone buildings of the village, the bright white concrete structure features   large panels of glazing designed to frame   views of the surrounding architecture for those studying   inside. The library   sits on top of a low stone base that evens out the slope of the site, and which helps to   integrate   it amongst its more traditional   neighbours. Inside, the open-plan space is furnished with   bright white bookcases that sit on a white floor below a ceiling patterned with a grid of perforations. Small cubicles dispersed   around the edge of the main library space house offices, toilets and a children’s reading room. “Its mosaic system provides large openings that offer a panorama over the village.”

The architects liken the building to a modern town hall, positioned   invitingly at the centre of the community. White chairs sit around plectrum-shaped study tables that have pale wooden tops and green and white legs. On the floor of the   children’s area are beanbags shaped like oversized cushions and brightly coloured book crates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *